Land Rover ontwikkelt toekomstige lichtgewicht auto’s met ruimtevaarttechnologie

Jaguar Land Rover neemt deel aan een uniek onderzoek naar de geschiktheid van geavanceerde, lichtgewicht metalen en composieten voor toepassing in toekomstige auto’s. Als onderdeel van een tweejarig project gebruikt Jaguar Land Rover ruimtevaarttechnologie om te begrijpen hoe materialen reageren op corrosieve omgevingen, op wereldmarkten en in veeleisende terreinen.

Monsters van nieuwe metalen en composieten worden ingebouwd in sensoren van ruimtevaartkwaliteit en getest in enkele van de meest extreme fysieke omstandigheden ter wereld, gedurende meer dan 400.000 kilometer in Noord-Amerika.

De sensoren meten continu de prestaties van de materialen en delen gegevens met het productontwikkelingsteam van Jaguar Land Rover in het Verenigd Koninkrijk. Met deze informatie kunnen de ingenieurs het gedrag van het materiaal nauwkeurig voorspellen bij de ontwikkeling van toekomstige voertuigprogramma’s. Dit moet ervoor zorgen dat de volgende generatie, lichtgewicht metalen voldoen aan de strenge normen van Jaguar Land Rover, waardoor een duurzame, hoogwaardige afwerking wordt verkregen.

Matt Walters, Lead Engineer, Metals & Process Materials bij Jaguar Land Rover, zegt: “This research project is a prime example of our commitment to developing lightweight, durable and robust materials for our future vehicles. Using advanced aerospace-grade technology, such as these sensors, is testament to the quality and standards we are achieving. We are working alongside world-class partners on this ground-breaking research project and will improve the correlation between real-world and accelerated testing as we continue to raise the bar for quality and durability.”

Het onderzoek maakt deel uit van het Gesamtverband der Aluminiumindustrie (GDA), een consortium van aluminiumfabrikanten en autofabrikanten dat onderzoek doet naar de levensduur van materialen en hoe die lichter en duurzamer kunnen worden gemaakt.

Het verhogen van de efficiency, het verder verminderen van de uitstoot en het samenwerken met industrieleiders op het gebied van kwaliteitswaarborging en geavanceerde fabricage voor toekomstige, lichtgewicht voertuigen, is een belangrijk onderdeel van de Destination Zero-visie van Jaguar Land Rover: met behulp van moderne techniek streeft het bedrijf naar een emissievrije toekomst zonder verkeersongevallen en files.

Het project bouwt voort op verder onderzoek naar toekomstige materialen, van het REALITY-project een baanbrekend recyclingproces dat hoogwaardig aluminium van autokwaliteit een tweede leven geeft tot de ontwikkeling van geprinte structurele elektronica die het gewicht van elektronica in auto’s tot 60% kan reduceren.