SV Coupé: de overtreffende trap van Range Rover

Range Rover SV Coupé

Onlangs stelde Land Rover de Range Rover SV Coupé voor. Die versie heeft twee zijdeuren en verenigt een verleidelijk koetswerk met de nieuwste generatie van interieurluxe en de sterkste motor ooit in een Range Rover. In het technisch centrum van de ‘Special Vehicle Operations’ worden in totaal 999 exemplaren gebouwd, met de hand en volgens de persoonlijke wensen van de klant.

Tekst: Jan Van Geel – Foto’s: Land Rover

De laatste Range Rover met drie deuren was nog een Classic, die in 1994 de fabriek verliet. Nu wordt die opgevolgd door de superieurste en exclusiefste driedeurs Range Rover ooit. De SV Coupé is met zijn typische, zwevende dak, doorlopende gordellijn en spits toelopende achterkant onmiddellijk herkenbaar als een Range Rover, maar behalve de motorkap en het onderste deel van de achterklep werden alle aluminium koetswerkpanelen van de tweedeurs nieuw ontworpen, net zoals de voor- en achterbumper en het tweedelige radiatorrooster. De

deuren vallen op door hun elektrische sluitbekrachtiging en frameloze ruiten, en de pixel-laser-ledkoplampen met 144 leds en vier laserdioden schijnen vijf keer feller dan de standaard ledlampen van het ‘Laser Supplementary High Beam’-systeem. Met een snelheid van meer dan 80 km/h schijnen ze meer dan 500 meter ver wanneer er geen andere lichten worden gedetecteerd.  

Exclusief kleurenpalet

Er zijn acht koetswerkkleuren verkrijgbaar, met glanzend of satijnachtig effect. Vier daarvan zijn voor het eerst verkrijgbaar op de Range Rover, terwijl de vier andere afkomstig zijn van het ‘SV Premium Palette’. De optionele lakkleur ‘Liquesence’ geeft de Range Rover voor het eerst een afwerking in de kleur van vloeibaar metaal. De SV Coupé laat voorts de keuze tussen vier tweekleurige koetswerken met glanzende ‘Contour Graphic’-afwerkingDie wordt gecreëerd door de flanken van de auto in een contrasterende kleur te lakken. Ruim 100 andere kleuren zijn via de ‘SV Bespoke’-service verkrijgbaar, die exclusief wordt aangeboden tijdens de bestelevenementen voor de Range Rover SV Coupé of op afspraak in het ‘SVO Technical Centre’ in het Engelse Warwickshire.

Superieur interieurcomfort

Ook de interieuruitrusting tilt de Range Rover-luxe naar een nog hoger niveau. SV Coupé-kopers kunnen voor de voorste en achterste zitplaatsen kiezen uit vier kleurschema’s met contrasterende tinten of vier enkele kleuren. Beide uitvoeringen worden aangevuld met een gamma van drie elegante houtfineersoorten. Een primeur voor de Range Rover is de Nautica-fineerafwerking, die walnotenhout met platanenhout combineert.

De verwarmde en geventileerde 20-voudig elektrisch verstelbare voorzetels en 10-voudig elektrisch verstelbare achterzetels zijn overtrokken met speciaal semianilineleder met een

gegradeerd, diamantvormig patroon, dat voorbehouden is aan de SV Coupé. Net zoals de jongste Range Rover-modellen gebruikt de SV Coupé breder en dieper zetelschuim en speciaal ontwikkelde tussenlagen voor een nog beter zitcomfort.

Het ‘InControl Touch Pro Duo’-infotainmentsysteem omvat een 10- duimsscherm, een 10-duimsbedieningspaneel en een ‘Interactive Driver Display’ van 12 duim, terwijl een 10-duims head-updisplay in kleur informatie zoals straatnamen, de hellings- en wielgegevens, de snelheidsregelaar, de toerenteller en de ingeschakelde versnelling weergeeft. Het 1700 watt sterke ‘Meridian 3D Signature Sound System’ met 23 luidsprekers en tweekanaals-subwoofer beschikt over de ‘Trifield 3D’-technologie voor een optimale klankkwaliteit.

Bovendien biedt het Bespoke-team van ‘Special Vehicle Operations ‘ kopers van de SV Coupé de kans om een geheel unieke wagen samen te stellen volgens hun eigen, specifieke wensen. Zo krijgen ze toegang tot lederen interieurs met een speciaal quiltpatroon en contrasterende kleuren, contrasterende stiknaden, geborduurde hoofdsteunen, gegraveerde deurgrepen en drempelplaatjes en labels in halfedele metalen.

565 pk, 266 km/h

De SV Coupé wordt aangedreven door de krachtigste 5.0 V8-benzinemotor met compressor van Range Rover, die 565 pk en 700 Nm levert en samenwerkt met een ZF-achttrapsautomaat met de ‘Drive Select’-draaiknop en schakelhendels. Dat volstaat voor een sprint van 0 tot 100 km/h in 5,3 seconden en een topsnelheid van 266 km/h. Het brandstofverbruik zou gemiddeld 16 liter per 100 kilometer bedragen.

De permanente vierwielaandrijving, inclusief een transferbak met twee verhoudingen en een actief sperdifferentieel, verzekert moeiteloze terreinprestaties in samenwerking met het Terrain Response 2-systeem. De bestuurder kan kiezen uit 7 standen: ‘Dynamic’, ‘Eco’, ‘Comfort’, ‘Grass Gravel Snow’ (gras/grind/sneeuw), ‘Mud and Ruts’ (modder en sporen), ‘Sand’ (zand) en ‘Rock Crawl ‘ (over rotsen kruipen). Het wielengamma telt vier lichtmetalen velgen van 21 tot 23 duim. De tweekleurige 23-duimsvelgen met zes dubbele spaken en gepolijste zilverafwerking zijn een primeur voor Range Rover en bollen op terreinbanden in maat 275/40 R 23. De donkergrijze, gepolijste 22-duimsvelgen zijn ook nieuw.

De rijhoogte werd met 8 millimeter verlaagd ten opzichte van de standaard Range Rover, en met kruissnelheden vanaf 105 km/h wordt die automatisch met nog eens 15 mm verlaagd om de stabiliteit te verbeteren en het brandstofverbruik te verlagen. De 5 standen van de luchtvering zijn ‘Access Height’ (de instaphoogte die tot 50 millimeter onder de normale rijhoogte ligt), ‘Off-Road 1’ (maximaal 40 mm boven de normale rijhoogte, tot 80 km/h), ‘Off-Road 2’ (maximaal 75 mm boven de normale rijhoogte, tot 50 km/h), een bijkomende automatische verhoging met 30 tot 40 millimeter wanneer er obstakels worden gedetecteerd, en een manueel inschakelbare stand die nog eens 30 tot 40 millimeter hoger ligt. Net zoals alle andere Range Rovers heeft de SV Coupé een waaddiepte van 900 mm en een geremd sleepvermogen van 3,5 ton.

Extra service

Speciaal voor de Range Rover SV Coupé werd ook het ‘Care Package’ uitgewerkt, een vijfjarencontract dat op de meeste markten standaard of als optie wordt aangeboden. Deze uitbreiding op de bestaande Land Rover-garantie wordt gecombineerd met een service- en onderhoudscontract van vijf jaar, dat het standaardonderhoud en de vervanging van ruitenwisserbladen, schijfremmen en remblokken omvat.

Potentiële kopers kunnen hun interesse nu registreren op www.landrover.com.