Speciale lazer helmen Team Jumbo-Visma geveild voor hersenstrijd fonds

Dit jaar stond Parijs – Roubaix in het teken van bewustwording om een helm te dragen tijdens het fietsen. Met een uniek helmdesign, waarop gezonde hersenen duidelijk zichtbaar zijn, vroegen de renners en rensters van Team Jumbo-Visma samen met partner Lazer aandacht voor dit initiatief. Na afloop werden de helmen geveild voor het goede doel. De opbrengst van deze actie (€6700) werd afgelopen zondag tijdens de ploegenpresentatie van de Amstel Gold Race aangeboden aan het Hersenstrijd goede doelen fonds.

Op de racefiets of MTB is het de normaalste zaak van de wereld om een fietshelm te dragen. In het dagelijkse verkeer kom je in Nederland nog maar weinig fietsers met een helm tegen. Initiatieven als Hersenstrijd maken pijnlijk duidelijk dat dit bij een val helaas tot ernstig letsel kan leiden. Met de opbrengst van deze veiling steunen we het initiatief van Hersenstrijd om de bewustwording te vergroten en de boodschap te verspreiden
Lennard Vis (Shimano)

Gebruik je kop, helm op
Helmenfabrikant Lazer kent als geen ander het belang van een fietshelm. Al meer dan 100 jaar produceren zij helmen die fietsers beschermen. Het partnership met Team Jumbo-Visma gaf het bedrijf de kans om tijdens een grote WorldTour koers aandacht te vragen voor het belang van het dragen van een helm. Hoewel het niet alleen van groot belang is in het profwielrennen. Iedere fietser wereldwijd, rijdend op een kinderfiets tot e-bike, helpt zichzelf met een goede fietshelm. Hierbij is het voor Lazer ondergeschikt welk merk iemand draagt, zolang je maar een helm draagt.

Hersenstrijd fonds
De bewustwordingscampagne genaamd ‘Use Your Head’, geeft ook het woord aan artsen van het academisch ziekenhuis in Maastricht die nauw betrokken zijn vanuit het Hersenstrijd fonds van de Universiteit Maastricht.

Er is maar een orgaan dat onvervangbaar is: de hersenen. Wielrenners weten waarom een fietshelm zo belangrijk is. Marcel Ariës (neuro-intensivist Maastricht UMC+)

Marcel en zijn collega’s komen bijna wekelijks in aanraking met fietsers die een fietsongeval hebben meegemaakt. In 2022 zagen zij in Nederland 15.000 fietsers met hersenletsel op de spoedeisende hulp na een fietsongeluk. Het dragen van een helm, zo zien de artsen, draagt significant bij aan het minimaliseren van invaliderend hersenletsel. Daarom is deze motiverende actie vanuit de profwielrenners zo belangrijk.

Effectiviteit fietshelm
Het aantal fietsslachtoffers met ernstig letsel is in de afgelopen 10 jaar fors gestegen, namelijk met 40% in de periode 2013-2022. De meest recente cijfers laten zien dat in 2022 in Nederland 88.800 fietsers op de Spoedeisende Hulp belandden. Hiervan hadden 57.000 fietsslachtoffers met ernstig letsel. Ruim een kwart van hen, meer dan 15.000 fietsers, liep tijdens het ongeval hersenletsel op. En dat terwijl onderzoek laat zien dat helmgebruik de kans op hersenletsel met één derde verlaagt en de kans op hoofdletsel wordt zelfs 62% lager.

Blijvende aandacht voor dit onderwerp
Bewustwording rondom dit thema gaat niet over één nacht ijs. Daarom blijft het dragen van een helm op de fiets een onderwerp dat op verschillende manieren de aandacht krijgt. Bijvoorbeeld vandaag (19 april) tijdens de landelijke dag van de fietshelm, maar ook de ‘Use Your Head’ campagne is pas net begonnen. Het dragen van een fietshelm vermindert de kans op hersenletsel met maar liefst 36%. Het dragen van een helm is misschien niet het enige middel om de fietsveiligheid te verhogen, maar wel degene die je zelf in de hand hebt. Dus gebruik je kop, zet een helm op!