Nog sterker, luxueuzer en sportiever

Nog sterker, luxueuzer en sportiever

2014 is nog maar twee maanden oud of Land Rover stelt al twee nieuwe topversies van de Evoque voor. Die luisteren naar de naam ‘Autobiography’ en ‘Autobiography Dynamic’. Beide uitvoeringen onderscheiden zich door hun luxueuze uitrusting en pakken uit met een wereldprimeur, Land Rover InControlTM Apps. Uitkijken is het vooral naar de ‘Autobiography Dynamic’, die debuteert met een tot 285 pk opgedreven versie van de Si4-benzinemotor.

Tekst: Jan Van Geel – Tekst: Land Rover

Land Rover lanceert voor modeljaar 2015 twee nieuwe topversies van de Range Rover Evoque: het luxueuze topmodel ‘Autobiography’ en de krachtigere en wendbaardere ‘Autobiography Dynamic’.

Sportieve luxe

De nieuwe topversies van de Range Rover Evoque brengen de luxe van grotere en duurdere modellen naar de klasse van de compacte premium allroaders. Uiterlijk vallen ze op door een extra dynamische koetswerkstyling en gesmede lichtmetalen 20-duimsvelgen met ‘Diamond Turned’ afwerking. Staafvormige ‘Autobiography’-logo’s op de kofferklep en de voorvleugels onderscheiden deze modellen verder van andere versies.

Vanbinnen krijgen de ‘Autobiography’-modellen een luxueus interieur met weelderig leder dat beschikbaar is in zes kleurschema’s. De ‘Autobiography Dynamic’ laat de keuze tussen een ‘Dynamic Plus’ lederen interieur met ofwel sportzetels of premium zetels met klimaatregeling, die beschikbaar zijn in vier kleuren.

Superieure ‘Autobiography Dynamic’

De ‘Autobiography’ wordt aangedreven door de 190 pk sterke dieselmotor of de benzinemotor met 240 pk en 340 Nm. De 9-trapsautomaat van ZF en vierwielaandrijving zijn standaard. De nieuwe ‘Autobiography Dynamic’ is enkel verkrijgbaar met de 2-liter turbobenzinemotor, die in dezeversie meer vermogen (285 pk) en meer koppel (400 Nm) levert.

De ‘Autobiography Dynamic’ wordt net zoals alle andere Si4-benzineversies  standaard met de ‘ Active Driveline’ uitgerust. Die aandrijvingstechnologie verbetert de tractie, maakt de wagen nog wendbaarder en verlaagt het brandstofverbruik door – wanneer dat nodig is – naadloos en automatisch de vierwielaandrijving in te schakelen. Op de 

SD4-dieselmodellen is dat systeem alleen als optie leverbaar. 

Voor nog meer rijplezier werd het stuur van de ‘Autobiography Dynamic’ afgesteld om extra precisie te bieden in de rechtuitstand. Een verbeterde ophangingsgeometrie, stijvere veren en een nieuwe afstelling van de adaptieve schokdempers verhogen de wendbaarheid en maken de instuurrespons scherper. Ondanks die ingrepen werd aan het rijcomfort niet geraakt. Om de betere prestaties veilig te kunnen benutten, kreeg de ‘Autobiography Dynamic’ vooraan grotere remschijven van 350 mm, terwijl ‘Torque Vectoring by Braking’ (TVB) tot de standaarduitrusting behoort op SD4- en Si4-modellen. Dat rijhulpsysteem is actief op alle vier de wielen en gaat op elke ondergrond onderstuur tegen.

Land Rover InControlTM Apps

Nieuw in het hele gamma is Land Rover InControlTM Apps. Die wereldprimeur maakt het mogelijk specifieke, voor gebruik in de auto geoptimaliseerde smartphone apps rechtstreeks vanop de nieuwste iPhones of Android-toestellen te synchroniseren met het aanraakscherm van de wagen. De apps behouden daarbij hun eigen look-and-feel.

Het enige dat eigenaars hoeven te doen, is hun smartphone aansluiten op de Range Rover Evoque via een speciaal daarvoor voorziene USB-poort. Deze nieuwe technologie vervolledigt het infotainmentsysteem van de Evoque door het gebruiksgemak en de intuïtiviteit van iPhone of Android apps naar de auto van de gebruiker te brengen.


In een oogopslag

  • ‘Autobiography’ en ‘Autobiography Dynamic’, met meer luxe en betere prestaties
  • ‘Autobiography Dynamic’ debuteert met een 2-liter benzinemotor van 285 pk en 400 Nm en een herzien chassis voor een scherper weggedrag
  • met Land Rover InControlTM Apps bediening van voor auto’s geoptimaliseerde smartphone apps (via het aanraakscherm van de wagen)

Foto’s via www.media.landrover.com