Nieuwe Range Rover Sport onthuld met epische beklimming van een overlaat

De nieuwe Range Rover Sport maakte zijn wereldwijde debuut met een indrukwekkende primeur: de beklimming van een overstroomde overlaat van een dam in IJsland.

Tijdens deze epische beklimming trotseerde de nieuwe Range Rover Sport een stortvloed van water dat met 750 ton per minuut over de helling van de Karahnjukar-dam stroomde – de grootste in zijn soort ter wereld. Tractie verliezen zou een hachelijke val van 90 m betekenen, van de voet van de overlaat tot op de bodem van de vallei.

De derde generatie van Land Rovers luxueuze prestatie-SUV is de meest begeerlijke, technologisch geavanceerde en capabele versie ooit, die een imposante uitstraling op de weg koppelt aan instinctieve rijresponsen dankzij de meest geavanceerde combinatie van chassistechnologieën die ooit op een Land Rover werden gemonteerd.

De succesvolle beklimming van de overlaat werd voor het eerst vertoond tijdens een exclusief lanceringsevenement in het Advanced Product Creation Centre van Jaguar Land Rover in het Britse Gaydon. Jessica Hawkins, de officiële stuntpilote van James Bond, zat aan het stuur terwijl de nieuwe Range Rover Sport zijn grip, tractie, prestaties en evenwicht demonstreerde door de meest recente uitdaging voor de luxueuze prestatie-SUV van Land Rover aan te gaan. Eerdere exploten waren onder meer een recordbrekende beklimming van Pikes Peak in de Verenigde Staten, de eerste vastgelegde oversteek van de woestijn ‘het Lege Kwartier’ op het Arabische schiereiland en een eerste beklimming van de 999 treden naar de Hemelse Poort in China in 2018.

Nick Collins, Executive Director Vehicle Programmes bij Jaguar Land Rover,verklaarde: “De baanbrekende MLA-Flex-architectuur en de nieuwste chassissystemen van Land Rover komen samen in de Range Rover Sport om het hoogste niveau van dynamiek te leveren dat we ooit hebben gezien. Integrated Chassis Control regelt het volledige gamma innovaties en coördineert alles van de nieuwste luchtvering met aanpasbaar volume tot onze elektronische actieve rolcontrole Dynamic Response Pro. Het resultaat is de meest meeslepende en sensationele Range Rover Sport ooit.”

De beklimming was het laatste obstakel op de rit van de bodem van de vallei naar de top van de dam, met een overstroomde rivierbedding, lange steile tunnels en de 40-graden betonnen tunnels van de hydro-elektrische dam en de rotsachtige damwand zelf. De 294 meter van de overlaat liet het water woest naar beneden storten over een hoogteverschil van 90 meter, de ultieme test van de tractie en het vertrouwen van de bestuurder.

Stuntpilote Jessica Hawkins verklaarde: “De kracht van het water dat langs de overlaat naar beneden golft, was adembenemend vanaf de zijkant van de vallei. De rit ernaartoe, wetend dat er onderaan de helling een val van 90 meter op me wachtte als het mis zou gaan, maakte dit tot de meest uitdagende rit die ik ooit heb ondernomen. Ondanks de steile helling en het ruisende water, leek het met de nieuwe Range Rover Sport vlot te gaan. Zijn tractie, kalmte en indrukwekkende zicht gaven me zoveel vertrouwen dat ik van de hele ervaring kon genieten.”

De nieuwe Range Rover Sport staat op de geavanceerde, flexibele Modular Longitudinal Architecture (MLA-Flex) van Land Rover, die de perfecte basis vormt voor zijn superieure dynamiek en ongeëvenaarde raffinement. Zijn gamma krachtige en efficiënte motoren omvat twee elektrische plug-in hybrides met een zescilinder en een groter rijbereik, die zuiver elektrisch tot 113 km ver kunnen rijden en een CO2-uitstoot van slechts 18 g/km hebben1.

De nieuwe 390 kW/530 pk sterke V8 Twin Turbo levert sportwagenprestaties met een sprint van 0 naar 100 km/u in slechts 4,5 seconden dankzij de Dynamic Launch. Klanten hebben ook de keuze tussen krachtige en efficiënte Ingenium-motoren met mild-hybridaandrijving op benzine en diesel, terwijl de zuiver elektrische aandrijving vanaf 2024 verkrijgbaar zal zijn, terwijl Land Rover zijn elektrificeringstraject voortzet.

Assertief modern design

De indrukwekkende proporties accentueren het emotionele design van de Range Rover Sport met strakke oppervlakken, een dynamisch postuur en een onmiddellijk herkenbaar profiel, die perfect worden geaccentueerd door zijn gespierde proporties. Die geven de indruk dat de wagen er klaar voor is.

Professor Gerry McGovern, OBE en Chief Creative Officer bij Jaguar Land Rover, verklaarde: “Onze nieuwste Range Rover Sport omvat onze modernistische benadering van het voertuigontwerp en versterkt tegelijk zijn onbetwistbaar sportieve en zelfverzekerde karakter.”

Het minimalistische design van de nieuwe Range Rover Sport wordt doorgetrokken in zijn volledig nieuwe interieur. De nieuwe cockpitachtige interpretatie van de typische hoge rijhouding van Range Rover, in combinatie met de nieuwste comfort- en rijhulpsystemen en de fijnste materialen, maken van elke rit een aangename ervaring. ​

Betrokken bij elke rit

Een compleet en dynamisch instrumentarium zorgt voor de meest meeslepende en dynamische rijervaring op basis van de inherente kracht van de flexibele MLA-koetswerkarchitectuur. Een reeks technologieën, aangestuurd door het geïntegreerde chassiscontrolesysteem van Land Rover, werkt harmonieus samen om een instinctieve respons en wendbaarheid te verzekeren.

Het nieuwe Stormer Handling Pack biedt de ultieme combinatie van chassistechnologieën voor het meest dynamische en wendbare rijgedrag. Het omvat Dynamic Response Pro, een vierwielbesturing, een elektronisch actief differentieel met Torque Vectoring by Braking en configureerbare programma’s.

Dynamic Response Pro is een elektronische actieve rolcontrole van 48 volt, die op elke as tot 1.400 Nm koppel kan leveren voor een geruststellende rijervaring en een ongekende koetswerkcontrole en stabiliteit in de bochten. All-Wheel Steering zorgt voor een ongeëvenaarde wendbaarheid en manoeuvreerbaarheid bij lage snelheden, met een superieure stabiliteit bij hoge snelheden.

Dynamic Air Suspension introduceert voor het eerst luchtveren met een aanpasbaar volume en is gemonteerd op elke nieuwe Range Rover Sport. Dit intelligente systeem versterkt de bandbreedte van de ophanging door de druk in de airbags te variëren. Zo wordt het traditionele Range Rover-comfort gecombineerd met het dynamische rijgedrag dat van de Range Rover Sport wordt verwacht. Om de respons te optimaliseren, controleert de wagen de weg voor hem met behulp van navigatiegegevens van eHorizon om voorbereid te zijn op aankomende bochten.

Toppunt van sportieve luxe

De nieuwe Range Rover Sport maakt van elke rit een gebeurtenis en kan worden aangescherpt om zo dynamisch te rijden als de bestuurder wenst, terwijl hij tegelijk een hoger niveau van raffinement en comfort biedt. Deze gave om twee verschillende karakters te combineren wordt mogelijk gemaakt door een uitgebreide reeks technologieën.

Het geavanceerde Cabin Air Purification Pro-systeem creëert en houdt een optimale interieuromgeving voor welzijn en alertheid in stand, terwijl een selectie van krachtige Meridian-audio-opties beschikbaar is. Het Meridian Signature Sound System is het meest geavanceerde en krachtigste audiosysteem ooit op een Range Rover Sport, met tot 29 luidsprekers, waaronder vier hoofdsteunluidsprekers, om persoonlijke geluidszones te creëren voor de vier inzittenden in het hoofdinterieur. Active Noise Cancellation3 van de volgende generatie speelt hierbij een belangrijke rol door de externe geluiden in het interieur te beperken voor een ultiem interieurraffinement.

Naadloze technologie

De krachtige elektrische voertuigarchitectuur van Land Rover (EVA 2.0) ondersteunt een ecosysteem van naadloze geconnecteerde technologieën, waaronder Software Over The Air (SOTA). Deze slimme technologie biedt updates vanop afstand voor 63 elektronische modules, zodat de nieuwe Range Rover Sport zijn hele leven lang kan rekenen op de nieuwste innovaties, moderne technologie en diensten.

Het bekroonde infotainmentsysteem Pivi Pro beschikt over een zwevend haptisch aanraakscherm van 13,1” met hoge resolutie, centraal in het modernistische dashboard. Het controleert alles, van navigatie tot media en voertuiginstellingen, leert de gewoonten van de gebruiker en personaliseert op intelligente wijze de ervaring aan boord, waardoor het een echt intuïtieve persoonlijke assistent wordt.

Amazon Alexa2 introduceert een nieuw comfortniveau dat de mogelijkheid biedt om verschillende instellingen en functies te bedienen met natuurlijke gesproken commando’s en tegelijkertijd afleiding te voorkomen. Alexa is geïntegreerd in Pivi Pro en de slimme spraak-AI integreert zelfs het gebruik van Alexa-toestellen in huis via de smartphone-app van Land Rover en Remote Skills. (Van zodra Alexa beschikbaar komt in België)

Ongeëvenaarde capaciteiten

De nieuwe Range Rover Sport is de meest dynamische versie van Land Rovers luxueuze prestatie-SUV en de meest bekwame auto op onverharde wegen, dankzij de nieuwste intelligente vierwielaandrijving (iAWD) en de integratie van Land Rovers nieuwste offroad-innovaties en -technologieën om zijn dynamische capaciteiten te verzekeren.

De Adaptive Offroad Cruise Control maakt zijn debuut op de nieuwe Range Rover Sport en helpt bestuurders om moeilijk terrein te overwinnen door een constant tempo aan te houden afhankelijk van de terreinomstandigheden. Bestuurders kunnen een van de vier comfortinstellingen selecteren; het systeem past de snelheid dan op intelligente wijze aan, zodat de bestuurder zich kan concentreren op het sturen. ​

De nieuwe Range Rover Sport zal uitsluitend worden gebouwd in de productievestiging van Solihull in het Verenigd Koninkrijk, de historische thuisbasis van Range Rover-productie, naast de nieuwe Range Rover.

EINDE

1 De vermelde cijfers zijn het resultaat van officiële tests door de constructeur conform de Europese WLTP-wetgeving en met een volledig opgeladen batterij. Enkel voor vergelijkingsdoeleinden. De werkelijke cijfers kunnen verschillen. De CO2-uitstoot, het brandstofverbruik, het energieverbruik en het rijbereik kunnen verschillen naargelang de rijstijl, de omgevingsomstandigheden, de lading, de gemonteerde banden en accessoires, de exacte route en de batterijtoestand. De rijbereikcijfers zijn gebaseerd op een productiemodel en een gestandaardiseerd traject. Gaat ervanuit dat de auto alleen thuis wordt opgeladen en steunt op geanonimiseerde eigendomsgegevens van Range Rover-klanten

2Bestuurders mogen de voorzieningen van de wagen enkel gebruiken wanneer dat veilig is. Ze moeten steeds de volledige controle over de wagen behouden. Amazon Alexa Voice AI is enkel beschikbaar op bepaalde markten. Amazon, Alexa en alle gerelateerde logo’s zijn handelsmerken van Amazon.com, Inc. of zijn gelieerde ondernemingen. Bepaalde Alexa-functies zijn afhankelijk van smarthome-technologie. Het gebruik van Amazon Alexa vereist een Amazon-account.

3Standaard op wagens uitgerust met de Meridian Signature Surround-geluidsinstallatie.