JLR bevestigt elektrische toekomst van Nitra tijdens viering van 5-jarig bestaan van fabriek

Antwerpen – 26 oktober 2023: JLR heeft vandaag bevestigd dat zijn ultramoderne fabriek in Nitra, in Slowakije, elektrische voertuigen zal produceren als onderdeel van de Reimagine-strategie van het bedrijf, die voorziet in de lancering van negen nieuwe elektrische voertuigen tegen 2030.

Bij de aankondiging van het nieuws op de 5e verjaardag van de Slowaakse fabriek prees Executive Director Industrial Operations Barbara Bergmeier het ongelooflijke succes van de fabriek en haar mensen, die tot nu toe meer dan 365.000 Defender- en Discovery-voertuigen hebben gemaakt sinds de productie in oktober 2018 van start ging.

Barbara Bergmeier, Executive Director Industrial Operations bij JLR: ” Ik ben verheugd te kunnen aankondigen dat onze fantastische, ultramoderne fabriek in Nitra dit decennium elektrische voertuigen zal produceren als onderdeel van onze elektrificeringsstrategie. Dit is een blijk van vertrouwen in de 5.000 bekwame en toegewijde mensen van de fabriek en laat zien welke sleutelrol Nitra speelt bij onze huidige succesvolle prestaties. Ik wil ook onze leveranciers bedanken die ons gevolgd zijn naar Nitra en onze productieverhogingen hebben ondersteund.”

Guillermo Mancholas, Nitra Operations Director bij JLR: “Vandaag is een echte mijlpaal voor onze fabriek, die almaar sterker is geworden sinds de lijnen vijf jaar geleden in gebruik werden genomen. Veranderingen zoals de toevoeging van de Defender 130 en de overgang van twee naar drie ploegen, waardoor de productie steeg van 2.000 naar 3.000 auto’s per week, hebben we met beide handen aangegrepen. Het nieuws dat we elektrische voertuigen gaan produceren is de bevestiging van onze sleutelrol in de Reimagine-strategie.”

JLR investeerde € 1,3 miljard in de lancering van Nitra, een sterk gedigitaliseerde en geautomatiseerde fabriek die als eerste in Europa gebruik maakte van het Pulse-draagsysteem van Kuka – met 30% snellere transfertijden dan conventionele systemen. Sindsdien heeft de fabrikant van luxewagens nog eens 60 miljoen euro geïnvesteerd in nieuwe technologie, gronden, gebouwen en software.

De nieuwe Defender, die exclusief in Nitra wordt gebouwd, is een bijzonder financieel succesverhaal voor het bedrijf. De Defender was in de afgelopen twee boekjaren het best verkochte model van JLR en genereert tien keer zoveel inkomsten als de Classic Defender in 2015. JLR kijkt vooruit en investeert op vijf jaar tijd £15 miljard om zijn voertuigen om te vormen tot elektrische wagens en koolstofvrij te worden tegen 2039. Dit omvat het elektrificeren van de luxemerken Range Rover, Defender, Jaguar en Discovery en de lancering van negen volledig elektrische modellen tegen 2030. Het bedrijf is zijn industriële voetafdruk snel aan het transformeren om zich voor te bereiden op elektrificering. De elektrificatie van Nitra is het laatste stukje van de puzzel.

Halewood wordt JLR’s eerste volledig elektrische productiefaciliteit, Solihull gaat elektrische Range Rover-, Range Rover Sport- en Jaguar-modellen produceren, het Engine Manufacturing Centre in Wolverhampton gaat Electric Drive Units (EDU’s) bouwen en Castle Bromwich wordt herbestemd om carrosseriepanelen voor EV’s te maken. Ondertussen heeft JLR deze week een nieuw Future Energy Lab van £250 miljoen geopend in het Britse Whitley, in Coventry, voor de interne ontwikkeling van elektrische aandrijflijnen voor het bedrijf.

Verdere details over de elektrische modellen die in Nitra worden gebouwd, zullen op een later tijdstip worden bevestigd.