Nieuws uit de Belgische vastgoedsector in 2021

Nieuws uit de Belgische vastgoedsector in 2021

2021 kent een goede start voor vastgoed in België. Meerdere regio's van het land zullen inderdaad veranderingen voorstellen die deze sector begunstigen. "Q-Zen"-standaard, btw verlaagd voor sloop- en wederopbouwwerken, "hot rent"... Zoom in op de details van deze voordelige nieuwigheden!

Verlaagde btw voor sloop en wederopbouwwerken
Als ze in aanmerking blijken te komen, kunnen sloop- en wederopbouwwerken die in 2021 in België worden uitgevoerd, genieten van een verlaagd btw-tarief van 6%.

"Hot rent" voor Wallonië
Sinds 1 januari 2021 worden de energiekosten van woningen gelegen in Wallonië opgenomen in het indicatieve huurnet dankzij de module "hot rent". Dit maakt het mogelijk om de energiekosten van een huishouden in te schatten. Deze inschatting wordt gemaakt op basis van meerdere criteria zoals: het aantal mensen dat in het huishouden woont, het type hoofdverwarming en het al dan niet aanwezig zijn van een duurzame energiebron in het huishouden.

Deze "hot rent" is sinds het begin van het jaar raadpleegbaar op de website loyerswallonie.be. Dit consult, volledig gratis en voor iedereen toegankelijk, stelt iedereen in staat kennis te nemen van de gemiddelde huurkosten van een woning. Dit initiatief maakt het ook mogelijk om verhuurders aan te moedigen verbeteringen aan te brengen in hun vastgoed om hun aantrekkelijkheid en concurrentiekracht te optimaliseren.

Innovaties in fotovoltaïsche energie
Wanneer Wallonië zijn beleid inzake fotovoltaïsche energie handhaaft, zal het Brussels Gewest de toekenning van groene stroom-certificaten voor de installatie van zonnepanelen of elektriciteitscentrales verminderen. Vlaanderen zal op haar beurt nieuwe tarieven toepassen om het gebruik van deze groene stroom te stimuleren.
Lees meer

Speciale premie voor de installatie van huishoudelijke batterijen
Sinds 1 januari 2021 voert Vlaanderen daarom nieuwe tarieven in voor de installatie van fotovoltaïsche panelen. Om deze nieuwe prijsstelling economisch voordelig te maken, zullen professionele verbruikers hun eigen auto-consumptie zoveel mogelijk moeten verhogen. Dit betekent dat ze gedwongen zullen worden om de elektrische energie, die door hun installatie wordt opgewekt, bij voorrang te gebruiken in plaats van deze opnieuw in het netwerk te introduceren.

Om dit te bereiken kunnen ze bijvoorbeeld investeren in de installatie van een huishoudelijke batterij. Vooral ook omdat Vlaanderen voor dit type apparatuur een speciale premie biedt die geldig is tot het einde van het jaar... Volgens experts van de energiegroep Engie bedraagt deze premie 250 euro per kilowattuur aan capaciteit die door de batterij kan worden gebruikt. Het maximale bedrag bedraagt 3.200 euro per aansluitpunt en mag niet meer bedragen dan 35% van het totale investeringsbedrag.

Wilt u uw woning verkopen?
Kent u de huidige waarde van uw woning? Onze experts maken vrijblijvend een gratis schatting van uw woning.
Dankzij ons netwerk, onze diensten en onze marketingexperts verkopen wij uw woning zo snel mogelijk tegen de beste prijs.

Mijn eigendom verkopen

Bent u op zoek naar het pand van uw dromen?
Vastgoed verwerven is geen triviale aangelegenheid. Vastgoed kan een complex domein lijken, maar als u zich weet te omringen met ervaren professionals zoals makelaars van Engel & Völkers, zou u de aankoop van uw appartement in Brussel perfect moeten kunnen afronden. Zij begeleiden u graag tijdens uw project.

Onze vastgoedmakelaars in België